'Saai' kunstproject zoekt deelnemers | Sleutelstad

2022-05-22 00:57:37 By : Ms. Renee Chan

Kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen zoeken Leidenaren om samen een traditionele Leidse ‘Saai’ te maken. In het kader van de tentoonstelling ‘Welkom in Leiden?!’ in het Singelpark organiseren zij het project ‘Van Kade tot Zelfkant’. Iedereen is welkom en wordt aangemoedigd om mee te doen. Aanmelden is gratis en iedereen kan binnenlopen om deel te nemen. Vrugt en Mathijsen trekken met een mobiel atelier door Leiden, waarin ze het Saai samen met de deelnemers zullen maken.

Saai is een lichte, geweven, wollen stof waar Leiden in de 17de eeuw beroemd om werd. Het is een vereenvoudigde versie van het middeleeuwse Leids laken dat tot 1574 populair was.  Om dit te vervaardigen werden gespecialiseerde arbeidskrachten aangetrokken. Het project wil ook de ongelijkheid tonen waarmee de immigranten te maken kregen. Zo is de Lakenhal gebouwd met opbrengsten van boetes die werden opgelegd als er fouten werden ontdekt in de stoffen.

Bij het project worden alle stappen van het productieproces doorlopen om een zo traditioneel mogelijk proces te krijgen. Van het scheren van schapen tot het twijnen van de wol. Alle materialen en gereedschappen zijn van lokale herkomst en zo oorspronkelijk mogelijk.

In het najaar van 2022 zal in de Lakenhal het Saai feestelijk gepresenteerd worden en over worden gedragen aan het archief van de stad. De film en documentatie van het proces wordt hierbij ook gepresenteerd. Het Saai wordt daarbij opgenomen in de museale collectie.

De Show- and Marchingband van de Leidse muziekvereniging K&G gaat op trainingskamp om zich voor te bereiden op het...

De try-out van de 100 Bruggenloop in Leiden was in 2021 volgens de organisatie vorig jaar een groot succes. Dit...

Donderdagmiddag is de elfde editie van Beelden in Leiden officieel geopend door cultuurwethouder Yvonne van...

Het 200-jaar oude dak van de Lokhorstkerk aan de Pieterskerkstraat moet worden gerepareerd. Afgelopen...

Sleutelstad is de lokale omroep voor Leiden en richt zich met uitzendingen op radio en tv, de website sleutelstad.nl, onze gratis nieuwsapp en verschillende sociale mediakanalen met nieuws, informatie en amusement op de Leidse regio. Via deze website kunt u ook online naar onze radio-uitzendingen luisteren, programma's terughoren via uitzending gemist en live meekijken met ons televisiekanaal. Onze radio-uitzendingen zijn te beluisteren via 99.6 FM, DAB+ en op tv via kanaal 46 (Ziggo) en kanaal 1421 (KPN).

Studio Middelstegracht 87A 2312 TT Leiden E-mail redactie@sleutelstad.nl